Ons eigen hopveld

Lokaal gebrouwen speciaalbier, vraagt lokale hop. Sinds 2016 telen we onze eigen hop. Aan de prachtige Kabroeksebeek in Horst staan onze 5 meter hoge hoppalen waar we ruim 80 hopplanten hebben staan in een natuurlijke omgeving. De hoge hopplanten sieren ons Horster landschap. Hop is een van de snelst groeiende planten, met gemiddeld een groeisnelheid van wel 10 cm per dag.
In de basis telen we drie hopsoorten voor onze eigen bieren. Daarnaast staan er regelmatig nieuwe rassen waarmee we kunnen experimenteren. Van 2018 tot 2023 hebben we in samenwerking met o.a. Naturalis en Universiteit Wageningen een actieve rol gepakt bij het onderzoek naar het in kaart brengen van wilde (inheemse) hop. Nu bleek bij toeval dat één van onze wilde hoppen de oudste nog levende hopras van Nederland is, zelfs uniek in de wereld!
Omdat deze wilde hop uit Horst wel heel bijzonder is telen we deze nu ook op ons hopveld! Mocht je hier meer over willen weten, dan lees verder op onze site!

De hopteelt is arbeidsintensief. In maart komen de eerste hopscheuten boven de grond, de 3 beste hopscheuten worden middels natuurlijke touwen naar boven geleid en de rest handmatig gesnoeid. Iedere uitschieter draait iedere dag een rondje om het touw met de klok mee. Bestrijdingsmiddelen en dergelijke gebruiken we niet. De natuur doet z’n werk. Voor het oogsten in september worden de hopranken afgesneden en van de planten losgemaakt. Vrienden en familie komen bij elkaar om de hopbellen zorgvuldig met de hand één voor één te plukken (onder het genot van een speciaalbiertje). Vervolgens worden de hopbellen gedroogd en verpakt, zodat we de rest van het jaar gebruik kunnen maken van onze eigen biologische Horster Hop. Neem ook eens een kijkje bij onze gezellige hopoogst! 
Filmpje toevoegen !! van de hopoogst